Stor bråk kring skräp DNA (junk DNA)

0

Vad är skräp DNA (junk DNA)

Forskarna började upptäcka skräp-DNA-sekvenser (eng. junk DNA) redan på 1960-talet. Junk DNA är en populär term för DNA som inte innehåller gener. Detta icke-kodande DNA. De flesta av genomet består av icke-kodande DNA. Eftersom det inte kodas för specifika funktion var det länge tänkt att vara ”skräp”. Dock har forskare funnit att förutom som innehåller markörer som är till hjälp för genetisk släktforskning, delar av dessa icke-kodande områden har föreskrivande och andra funktioner. Dessa delar av genomet är kända som icke-kodande DNA men innehåller samma genetiska alfabetet som finns i generna.

Många forskare trodde länge att detta mystiska genetiska material var DNA skräp som samlats under evolutionens. Men under de senaste två decennierna har genetiker upptäckt viktiga funktioner, som att sätta på och stänga av gener och ställa in tidpunkten för förändringar i genaktiviteter.

Stor bråk kring skräp DNA

Ett storbråk inom forskarvärlden har seglat upp kring skräp DNA (junk DNA). Under 2012 rapporterade forskare i det gigantiska Koda projektet att de hade långa sträckor av mänskligt DNA – som tidigare avfärdats som “skräp” – i själva verket är avgörande för bearbetning av våra kroppar. Man har länge trott att eftersom sekvenserna inte kodar några proteiner fyller de inte någon funktion.

Koda forskare påstod sig ha identifierat mer än 10.000 nya gener och antog att upp till 18% av vårt DNA styra andra gener.  Men nu får projektets slutsatser kritik och debatten förs i flera vetenskapliga tidsskrifter. Läs mer


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.