Polisen kan återskapa ansikten från DNA

0

Det är idag möjligt att dra slutsatser om brottsmisstänkta från deras DNA exempelvis deras ras härkomst och några nyanser av hårfärg. Redan 2012 indentifierade Manfred Kayser Erasmus University Medical Center i Rotterdam, Nederländerna, fem genetiska varianter med detekterbara effekter på ansiktsform.

Mark Shriver på Pennsylvania State University och bildbehandling specialisten Peter Claes som forskar på det katolska universitetet i Leuven (KUL) i Belgien använde en stereoskopisk kamera för att fånga 3D-bilder av nästan 600 frivilliga från populationer med blandade europeiska och västafrikanska anor.

Eftersom människor från Europa och Afrika tenderar att ha olikformade ansikten, studera människor med blandad härkomst ökade de chanserna att hitta genetiska varianter som påverkar ansiktsformen.

Kayser studien undersökte gener som påverkade de relativa positionerna för nio ansikts “landmärken”, inklusive mitten av varje öga och spetsen på näsan. Däremot, Claes och Shriver överlagrade ett nät av mer än 7000 poäng då de skannade 3D-bilder och inspelade exakt var varje punkt. De utvecklade en statistisk modell för att undersöka hur gener, kön och ras anor påverka ställningen för dessa punkter och därför den totala formen av ansiktet.

Forskarna har testat volontärer för 76 genetiska varianter i gener som redan var kända för att orsaka ansikts avvikelser när muterade. De resonerade att normala variationer i gener som kan orsaka sådana problem kan ha en subtil effekt på formen av ansiktet. Efter att ha använt deras modell för att styra för effekterna av kön och härkomst, fann de 24 varianter i 20 olika gener som tycktes vara användbara prediktorer för ansiktsform (PLoS Genetics, DOI: 10.1371 / journal.pgen.1004224).

Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.