Märk DNA kom med i nyordlistan 2012

0

Ordet märk DNA har dykt upp i svenska språkrådet nyordlista för 2012. Med dna-märkning kan man minska stölder av metaller som koppar och bly, cykelstölder och järnvägsstölder. En nackdel ned dna-märkning kan vara att vara blir svårare att sälja på andrahandsmarknaden.

Märk DNA är en vätska som innehåller ett speciellt konstgjort DNA, som används för stöldmärkning och som kan binda en person vid ett brott. Man använder en spray och DNA olja och olika UV-verktyg. För att upptäcka märk DNA används en ficklampa med UV-ljus och polisen har en märklista. I Stockholm har bla guldsmedsbutiker använt tekniken och det finns ett handfull företag i Sverige som säljer märk DNA produkter som Vindico security. Ett land som har kommit långt med märk DNA och ett av de länder som kommit längst med tekniken är Storbritannien med företag som SelectaDNA. I Sutton i England har man minskat cykelstölder med 40% med tekniken och i Australien har McDonalds DNA spray på alla sina restauranger. Producenter av märk DNA hittar man i USA och England.

Ordet dök först upp i Metro den 27:e april 2012. “Det är efter en prövoperiod i Stockholm som polisen nu beslutat att använda sig av märk-DNA över hela landet. Metoden går ut på att butiker, värdeväskor och andra stöldbegärliga föremål besprutas med en osynlig och luktfri vätska som innehåller en unik DNA-uppsättning. När rånarna sedan kommer i kontakt med vätskan går den att spåra i upp till två månader – även på huden.”


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.