Forskare skriver om ljudfiler till DNA

0

Forskare har skrivit MP3-filer till DNA, enligt en rapport som publicerades i tidskriften Nature. Men datat är inte bara begränsat till ljudfiler utan i experimentet har man även kodat alla Shakespeares soneter, fotografier, PDF-fil och en del av Martin Luthers tal. De använder en algoritm (trinary) för att omvandla informationen till antalet baser i en DNA-molykyl och eftersom det bara finns fyra baser använde forskarna en av baserna för att undvika raka sekvenser. Teamet som ansvarade för projektet säger att lagringskapacitet per gram var 2,2 petabyte. Enligt vissa uppskattningar kan DNA användas för att arkivera data i upp till 5.000 år.

Varför gör man sådana här experiment kan man fråga sig? En anledning skulle kunna vara att man skulle kunna använda metoden för att copyright skydda DNA sekvenser…

*********

På språkrådets nyordslista kom ordet dna-mikrochip med
ett chip är en uppsättning mikroskopiska dna-prickar, som används för att analysera genetiskt
material och nu också för att lagra dna-kodade data; kallas även dna-chip och biochip. 2012.
Läs mer

***********

Källa
Om coypright och DNA: Nature

 


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.