DNA-profilering och dess användning i domstolar. Sedan 1980-talet har man börjat använda DNA-profilering. Var och en av oss har en unik identifierare som är byggd i våra kroppar.
DNA (deoxyribonucleic acid) är den genetiska ritningen som bestämmer våra biologiska egenskaper. DNA är en lång molekyl som ligger i nästan varje cell i människokroppen. När vi är utformade ärver vi hälften av vårt DNA från vår mamma och hälften från vår pappa. Även om varje människas DNA är 99,9% identisk, är resterande 0,1% tillräckligt för att unikt identifiera en individ.
Vårt DNA består av ca 3 000 000 000 bas par, byggstenarna i DNA består huvudsakligen av kol och socker. De 0,1% (3 000 000) bas par som gör oss unika är vad som utgör vår DNA-fingeravtryck.
Domstolar har förlitat sig på noggrannheten med DNA-profilering, även känd som DNA-fingeravtryck, för att lösa brott. DNA-profilering har använts för att lösa äldre olösta brott som är mer än 30 år gamla.
Hur görs DNA-profilering
Prover samlas in från brottsplatsen. Allt kan användas för att extrahera DNA: hår, blod, kroppsvätskor, etc. I vissa fall kan offren ha skrapat sina angripare, i vilket fall hudceller kan extraheras från under offrets naglar.
DNA-profilering används främst i sexualbrott, mord, misshandel och rån.