DNA profiliering för att identifiera en individ

0

DNA-profilering och dess användning i domstolar. Sedan 1980-talet har man börjat använda DNA-profilering. Var och en av oss har en unik identifierare som är byggd i våra kroppar.

DNA (deoxyribonucleic acid) är den genetiska ritningen som bestämmer våra biologiska egenskaper. DNA är en lång molekyl som ligger i nästan varje cell i människokroppen. När vi är utformade ärver vi hälften av vårt DNA från vår mamma och hälften från vår pappa. Även om varje människas DNA är 99,9% identisk, är resterande 0,1% tillräckligt för att unikt identifiera en individ.

Vårt DNA består av ca 3 000 000 000 bas par, byggstenarna i DNA består huvudsakligen av kol och socker. De 0,1% (3 000 000) bas par som gör oss unika är vad som utgör vår DNA-fingeravtryck.

Domstolar har förlitat sig på noggrannheten med DNA-profilering, även känd som DNA-fingeravtryck, för att lösa brott. DNA-profilering har använts för att lösa äldre olösta brott som är mer än 30 år gamla.

Hur görs DNA-profilering

Prover samlas in från brottsplatsen. Allt kan användas för att extrahera DNA: hår, blod, kroppsvätskor, etc. I vissa fall kan offren ha skrapat sina angripare, i vilket fall hudceller kan extraheras från under offrets naglar.
DNA-profilering används främst i sexualbrott, mord, misshandel och rån.


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.