Ny cell upptäckt som kan påverka cystisk fibros

0

Upptäckten av en ny typ av cell kan i grunden förändra hur cystisk fibros forskare utvecklar botemedel mot Cystisk fibros som är en ärftlig sjukdom. Cystisk fibros är  en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara.

Ett papper som publiceras i vetenskapsmagasinet Nature beskriver hur ett pågående projekt om den cellulära kartläggning hjälpt forskarna att identifiera en sällsynta celltyp, som verkar spela en viktig roll i hanteringen av rehydrering och pH-balans- viktiga frågor för cystisk fibros patienter. Ett andra papper i samma tidning ger en liknande slutsatser.

De nyligen identifierade cellerna har kallats “pulmonell ionocytes” . I cystisk fibros patienter verkar dessa celler också producera stora mängder muterade slem proteiner, som kallas cystisk fibros membran ledande regulatorer (CFTR).

Källor: 
Nature
ScientificAmerican


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.