Bota HIV-virus med CRISPR

0

Ett viktigt genombrott har gjorts i forksningen att utrota AIDs. Forskare har gjort genombrott genom att klippa ut HIV-viruset från mus celler med CRISPR/Cas9-teknik i djurförsök på möss.

Just nu måste patienter med det dödliga viruset använda ett giftigt hopkok av antiretrovirala mediciner för att bromsa viruset från att replikera sig. Med CRISPR/Cas9 tekniken kan man eventuellt ta ut den genetiska koden i kroppen med en sax-liknande precision, inklusive alla HIV-1 DNA i kroppen. Om du skär ut DNA kan du därmed stoppa viruset från att göra kopior av sig själv.

Tekniken publicerades först i tidskriften Molecular Therapy (molekylär terapi) och är först att visa att HIV kan utplånas helt från kroppen med hjälp av CRISPR. Efter bara en behandling kunde forskarna vvisa att tekniken hade tagits bort alla spår av infektion på mössens organ och vävnader.

Men det är inte en permanent lösning och är det fortfarande tidigt i forskningen — studien bygger enbart på en tidigare proof-of-concept-studie som genomfördes förra året och tekniken har hittills endast använts på möss. Men om tekniken går att replikera bör forskarna kunna uppnå liknande resultat på människor i framtiden.

Källa: https://techcrunch.com/2017/05/03/scientists-have-eliminated-hiv-in-mice-using-crispr/


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.