ALS – Biologer har upptäckt funktion i gen som är länkad till familjär ALS

0

MIT biologer har upptäckt en funktion av en gen som tros stå för upp till 40 procent av alla familjära fall av amyotrofisk lateral skleros (ALS). Studier av ALS-patienter har visat att en onormalt expanderad region av DNA i en specifik region av denna gen kan orsaka sjukdomen.

I en studie av den mikroskopiska masken Caenorhabditis elegans, fann forskarna att genen har en nyckelroll i att hjälpa celler att ta bort slaggprodukter via strukturer som kallas lysosomer.

“våra studier visar vad som händer när verksamheten i en sådan gen hämmas-defekter i lysosomala funktion. Vissa egenskaper hos ALS är förenliga med att de orsakas av defekter i lysosomala funktion, såsom inflammation, säger H. Robert Horvitz, David H. Koch professor i biologi vid MIT, en medlem av McGovern Institute for Brain Research och Koch Institute för integrativ cancer forskning, och Senior författare av studien.

Mutationer i denna gen, känd som C9orf72, har också kopplats till en annan neurodegenerativa hjärnsjukdom som kallas frontotemporal demens (FTD), som beräknas påverka cirka 60 000 människor i USA.

Genetiska länken

Forskare har identifierat dussintals gener kopplade till familjär ALS, vilket inträffar när två eller flera familjemedlemmar lider av sjukdomen. Läkarna tror att genetik kan också vara en faktor i non- familjära fall av sjukdomen, som är mycket vanligare, och står för 90 procent av fallen.

Av alla ALS-länkade mutationer som hittills identifierats är den C9orf72 mutationen den vanligast förekommande, och den finns också i cirka 25 procent av frontotemporal dementa patienter. MIT-teamet angav att studera genens funktion i C. elegans, som har en motsvarande gen som kallas alfa-1.

I studier av maskar som saknar alfa-1 upptäckte forskarna att defekter blev uppenbara tidigt i fosterutvecklingen. C. elegans embryon har en äggula som hjälper till att upprätthålla dem innan de kläcks, och i embryon saknas alfa-1, fann forskarna “blobbar” av äggula flyter i vätskan som omger embryon.

Detta fick forskarna att upptäcka att genmutationen påverkade lysosomala nedbrytning av äggula när den absorberats i cellerna. Lysosomer, som också tar bort cellulära avfallsprodukter, är cellstrukturer som bär enzymer som kan bryta ner många olika typer av molekyler.

Källa: http://news.mit.edu/2018/biologists-discover-function-gene-linked-familial-als-0504


Share.

About Author

På dnaanalys.se skriver vi om DNA, DNA-tester och medicin teknik. Innehåll på denna webbplats bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk vård eller rådgivning. Användare med frågor om ett personliga hälsotillstånd bör rådgöra med kvalificerad sjukvårdspersonal.

Comments are closed.